top of page
young-pretty-girl-in-white-underwear-hav
closeup-view-young-woman-with-stomach-pa
תסמונת מתחרות ביקיני

אמנוריאה היפותלמית

גדי טרוני
07 פברואר 2021

עליית חשבונות האינסטגרם הקשורים לקרוספיט ותחרויות ביקיני הביאה איתה פופולריות שיא בכל הקשור למראה מתחרת הפיטנס או הפיטנס מודל והנשים של היום רוצות להיות סופר-חטובות כל הזמן.
תוסיפו על זה את העלייה במודעות לספורט והאובססיה לחדרי הכושר וקיבלתם מגיפה של אמנוריאה היפותלמית פונקציונלית.

מצב תעשיית הפיטנס והקרוספיט הביא איתו מאמני "אינסטנט" רבים (ומתאמני אינסטנט רבים) שמנצלים את ההתלהבות של בנות המתחרות לראשונה בחייהן ומציעים להן ליווי תזונתי. זה, ככל הנראה, הגורם המרכזי לתפקוד לקוי של חילוף חומרים באוכלוסיית הכושר הנשית.
זה גם אחד הגורמים המרכזיים לחזרת משקל הגוף בתוספת של שומן, מה שמוכר יותר כ"ריבאונד שאחרי תחרות".

מה זה אמנוריאה היפותלמית?

אמנוריאה או בעברית אל-וסת היא מצב שבו, כתוצאה מסיבה כלשהי לא מתחיל כלל המחזור החודשי (אל-וסת ראשוני), מצב שבו הוסת מפסיקה לאחר שהייתה סדירה (אל-וסת שניוני).

 

אל-וסת ראשוני הוא מצב שבו נערה אינה מקבלת את המחזור החודשי עד גיל 15 (בנוכחות סימני מין משניים כמו גדילת שדיים או הופעת שיעור בבית השחי או איבר המין) או היעדר מחזור עד גיל 13 בהיעדר סימני מין משניים.
 

אל-וסת שניוני הוא מצב שבו אישה עם מחזורים סדירים מפסיקה לקבל את המחזור החודשי במשך שישה חודשים לפחות.
אמנוריאה ראשונית אינה רלוונטית לנושא הטקסט.

מה גורם לאמנוריאה שניונית?

- תסמונת שחלות פוליציסטיות
- היריון 
- אי סדירות או הפסקה הדרגתית לקראת תקופת סיום הפוריות

 

גורם נוסף הוא בעיה בהיפותלמוס (חלק במוח) – אמנוריאה היפותלמית (Hypothalamic amenorrhea) – כאשר הבעיה הזו מתחילה אחרי גיל ההתבגרות (מסווגת כאל-וסת שניוני) זה סימן לכך שקיימת הפרעה בהפרשה של GnRH – הורמון שחרור גונדוטרופין כתוצאה מסטרס, שינויים חדים במשקל, תת-תזונה.
 

סטרס יכול לבוא לידי ביטוי בהכנה לתחרות בשני פנים:
בפן הפסיכולוגי – לחץ וחרדה מהתחרות, מהקצב, מהעמידה ביעדים.
בפן הפיזיולוגי – עומס אימוני מאמץ (אירובי ואנאירובי)

שינויים חדים במשקל אינם חריגים בתחום הפיטנס המקצועי – אך דווקא מהווים גורם פחות משפיע במצב אל-וסת אצל מתחרות מכיוון שלרוב מדובר בשינויים דרסטיים כתוצאה מניתוח בריאטרי, מחלה או דיאטה קיצונית. גם שינוי איטי במשקל אך לאורך זמן עלול לגרום לאל-וסת.

לעומת זאת, מצב של תת-תזונה – או בשפה פשוטה 'אנורקסיה'. זה אולי נשמע מוגזם לבנות סקסיות וחטובות – אבל בואו לא נשכח – מסת השומן הנמוכה מגדירה אותן כסובלות מתת משקל, אם נוסיף לזה את הסטרס הנלווה – הכיוון של אל-וסת כמעט וודאי. צריכת מזון לא מספקת כגון תפריטים דלי פחמימה ושומן אף הם מקוטלגים במצב של תת-תזונה הגורמת לאל-וסת.

top-view-knickers-with-sequins-clock.jpg

בואו נפשט את העניין:
ההיפותלמוס אחראי בין היתר על הומאוסטאזיס – מצב איזון שבו התנאים הפיזיקליים והכימיים השוררים בתוך האורגניזם נשמרים ברמה יציבה שמתאימה לפעילותו המיטבית, למרות שינויים שחלים בסביבתו החיצונית באמצעות תהליכי ויסות ביוכימיים-מטבוליים המכונים תהליכים הומאוסטטיים.

כאשר גוף האישה נמצא במצב בו הוא אינו בשל להיכנס להיריון – דהיינו לספק את צרכי העובר עקב מחסור תזונתי קשה או סטרס גבוה המוח ינתב לכך שפעולת המחזור לא תתקיים על ידי עצירת הורמונים על מנת למנוע בזבוז אנרגיה מיותר.

חשוב לדעת:
אל-וסת שניוני בדרך כלל אינו פוגע בבריאותך וברוב המוחלט של המקרים יכול להיות מטופל ביעילות. יחד עם זאת, על מנת להימנע מסיבוכים יש לבדוק את הסיבות הגורמות לכך.
 

אז איך להימנע מאמנוריאה היפותלמית?
hands-holding-red-pen-period-calendar-fr

התשובה הקצרה והפשוטה היא להתאמן פחות ולאכול יותר. נכון, זה נשמע מפחיד רצח! אבל אם רוצים להיות בריאים, השינוי מתחיל מבפנים. צריך לסמוך על התהליך בו מנטרלים סטרס נפשי ופיזי ומאזנים את הרכב הגוף.

 

יש שלוש דרכים מרכזיות לטיפול באמנוריאה היפותלמית:

- מתאמנת המציגה סממנים של רמות קורטיזול גבוהות זקוקה באופן מיידי להפחתה משמעותית באימוני הכוח, הפסקה מוחלטת של אימון נוסף כמו קרדיו, הפחתה במשקלי עבודה וימי מנוחה נוספים.

 

- מתאמנת שאינה מקבלת תזונה מספקת או שהיא בתת-משקל זקוקה ל"רברס דיאטינג" (דיאטה הפוכה) עד שהיא תצרוך כמות מספקת של קלוריות וייצור הורמונים אופטימלי יחזור.

טיפים נוספים למניעת אל-וסת הם:

 

חפשי תמיכה
זה יכול להיות בן הזוג שלכן, החבר הכי טוב, התזונאי שלכן או כל אחד אחר שאתן יכולות לשתף בדברים שמעיקים עליכן ולקבל תמיכה נפשית.

 

תיצרי תכנית
אתן בוודאי רגילות לתוכנית מסודרת בכל הנוגע לארוחות שלכן, לאימוני הכוח, לאירובי וכו'. החלמה מאל-וסת היפותלמי זה בדיוק אותו דבר – זה דורש את אותה כמות של תכנון, נחישות ומאמץ על מנת לעקוב אחרי תכנית הכוללת כמות הולמת של אימונים, תזונה וימי מנוחה. יש לקחת בחשבון שתהליך שכזה יכול לעיתים לקחת שנה שלמה.

 

תאכלי פחמימות
בניגוד לתפישה הפופולרית – פחמימות אינן השטן – למעשה, בכל הנוגע לריפוי בלוטת התריס והסדרת תפקוד בלוטת יותרת המוח פחמימות (לא מעובדות) הוכחו כיעילות מאוד.

 

אל תפחדי משומן
כן, יש דבר כזה שומן טוב יותר וטוב פחות, תאכלו יותר מהשומן הטוב (אבוקדו, אגוזים, שמן קוקוס ועוד) שהוא אחד הנוטריינטים המזינים ביותר שאנו יכולים לצרוך בתזונה שלנו. בכך שנוסיף כמות טובה של שומן לתפריט אנחנו "ניתן לגוף חומר גלם לייצור הורמונים" שמתרוקנים במצב של אמנוריאה היפותלמית.

 

צמצמי פעילות גופנית מיותרת
הימים של צריכת ארבעה סקופים של פרי-וורקאאוט לפני אימון והגעה לכשל תוך כדי צעקות תמו. הפחתה בעומס מיותר ואימונים מוגזמים היא חיונית בתהליך ההחלמה כיוון שאחרת הגוף נכנס למצב עמוק יותר של סטרס. אין הגדרה ספציפית לעצימות אך הפחתה היא חיונית. הפסקה מוחלטת מהצד השני אינה טובה לך, פיזית ומנטלית.

 

במקום לטחון כל יום באירובי, תעברי לפעילויות אחרות כמו פילאטיס, יוגה או סתם טיול, עשי הכל לצמצם אימוני קרדיו ממושכים או אימוני התנגדות  ל2-3 סשנים קצרים בשבוע.

חלק ג (22).JPG
אז איך בכל זאת להימנע מאל-ווסת היפותלמית?

מתחרות ומתחרות פוטנציאליות צריכות להיות אחראיות לבריאות שלהן ולבדוק טוב טוב טרם בחירת תזונאי, מאמן או כל גוף או גורם אחר המכין לתחרויות. תבקשו רישיון (כשמדובר באנשי מקצוע כתזונאים), תדברו עם לקוחות עבר, הכירו את הניסיון של האדם שבחרתן ותשאלו הרבה שאלות.
לא קשה להביא מישהי לתחרות, אבל זה עניין אחר לגמרי להביא מתחרה בריאה, מתפקדת וללא בעיות בווסת החודשית ולאחר התחרות לשמור על המטבוליזם שלה בריא ומתפקד.

מהו אחוז הנשים המאבדות מחזור לפני תחרות?

זוהי שאלה מורכבת שקשה לענות עליה, לא מצאתי מידע באינטרנט וכמובן שמידע שכזה לא יהיה מהימן שהרי רוב הנשים לא מדווחות על איבוד המחזור. מנסיוני כמאמן מתוך למעלה מ100 נשים שליוויתי לתחרות כ-10 נשים איבדו מחזור או חוו אי-סדירות בחודש האחרון שלפני התחרות, כ3 נשים איבדו מחזור לתקופה של עד 3 חודשים ו2 איבדו מחזור לתקופה העולה על 6 חודשים. כולן בריאות ושלמות ומקבלות מחזור סדיר כיום.

האם לי כמאמן יש שליטה על זה?

גם פה התשובה אינה חד-משמעית. ישנה התנגשות בין רצון הלקוחה להגיע לתחרות (ולצערי כולן רוצות כאן ועכשיו) לבין ניהול התהליך בצורה נכונה באופן מוחלט ולכן אני מנסה לאזן את זה כמה שניתן על ידי הפחתת עומסים אחת לכמה זמן, העמסת פחמימות ושיחות קרובות עם המתאמנות הכוללות התייחסות למחזור החודשי.

כך שהשליטה כאשר מדובר בתחום מקצועי הדורש מאיתנו הליכה על הקצה הינה מוגבלת.


רפרנסים


1. Meczekalski, B et al. Functional hypothalamic amenrrhear: current view on neuroendocrine aberrations. Gynecol Endocrinol.  2008 Jan;24(1) 4-11.

2. Starka, L, Dusova M. Functional hypothalamic amenorrhea.  Vnitr Lek.  2015 Oct 6 1 (10):8825
3. Sowinska-Przepiera E, et al. Functional hypothalamic amenorrhoea — diagnostic challenges, monitoring, and treatment. Endokrynol Pol.  2015;6(3):252-60

שתפו את הכתבה
bottom of page